Kaikki VPN:stä - Mikä VPN on, ja miksi tarvitsemme sellaisen?

Nainen istuu tietokoneen äärellä. Kuvassa lukee teksti "Kaikki VPN:stä, mikä VPN on, ja miksi tarvitsemme sellaisen?"

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka merkitty (*)

Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon tietoa sinusta on verkossa? Digitaalisen maailman laajentuessa, yksityisyyden ja turvallisuuden merkitys korostuu yhä entisestään. Teemme tavallista enemmän etätöitä, jonka myötä käsittelemme mm. yritysten dataa muuallakin kun toimiston sisäisissä WiFi-verkoissa. Moni etätyöläinen työskentelee myös paljon julkisissa tiloissa, osa meistä varmasti myös lähikahviloiden julkisissa verkoissa.

Verkkoturvatoimenpiteistä keskustellaan yhä tiiviimmin niin työ- kuin opiskeluympäristöissä. Kaksivaiheinen tunnistautuminen, vahvat salasanat, virustorjunta, sekä VPN-yhteys nousevatkin usein keskusteluissa esille. Usein kuitenkin VPN-yhteys, sekä sen merkitys jää monille jopa mysteeriksi, eikä siihen perehtyneillä ole välttämättä tarkkaa käsitystä siitä, mikä kyseinen yhteys ylipäätään on, ja missä tilanteissa sellainen olisi hyvä olla.

VPN tuli aktiiviseen käyttööni muuttaessani ulkomaille opiskelemaan 8 vuotta sitten. Läppärini kulki uudessa maassa mukanani lähes kaikkialle, ja liityin päivittäin laitteillani useisiin eri verkkoihin niin yliopistokampuksen sisällä, kuin ulkopuolellakin. Näin jälkeenpäin ajateltuna, onneksi laitteessani oli VPN-yhteys, vaikka en silloin vielä käsittänyt sen hyötyjä täysin.

Mikäli VPN on jäänyt toistaiseksi vielä tuntemattomaksi, tässä artikkelissa lupaan kertoa sinulle, mikä paljon puhuttu yhteys oikein on, ja miksi myös sinun tulisi hankkia käyttöösi sellainen!


Mikä on VPN?

Kuvittele, että istuudut tietokoneesi ääreen. Avaat läppärisi, klikkaat selaimen kuvaketta työpöydälläsi, ja kirjoitat hakukenttään iltapäivälehden www-osoitteen. Päästäksesi iltapäivälehden sivulle, muodostat ensiksi yhteyden internet-palveluntarjoajaasi (1), joka ohjaa sinut eteenpäin halutulle verkkosivustolle. Menee hetki, kunnes verkkosivu on läppärisi näytöllä, ja valmiina käytettäväksi.


Tässä tapauksessa iltapäivälehti sekä palveluntarjoaja näkevät IP-osoitteesi(2) sekä verkkotoimintasi, kuten millaisia artikkeleita käyt yleensä lukemassa, ja kuinka pitkään vietät aikaa tietyllä sivulla.

Toistetaan sama protokolla, mutta laitetaan VPN-yhteys ensin päälle. Klikkaat jälleen selaimen kuvaketta työpöydällä, ja naputtelet osoitekenttään iltapäivälehden www-osoitteen. Muodostat yhteyden palveluntarjoajaan, ja jälleen hetken kuluttua, olet iltapäivälehden nettisivuilla.


Palveluntarjoaja, sekä verkkosivusto näkevät vain VPN-palvelimen sijainnin sekä osoitteen.

(1) Kuka on palveluntarjoaja? Palveluntarjoajaksi (Internet Service Provider, ISP) kutsutaan tässä kontekstissa yritystä, joka tarjoaa käyttäjälle internet-yhteyden. Näitä ovat esimerkiksi Elisa, Telia ja DNA.

(2) Mikä on IP-osoite? IP-osoite on tietokoneen tai muun verkkoon liitetyn laitteen Internet Protocol -reititysprotokollan mukainen osoite, jolla laite tunnistetaan verkossa. IP-osoite on välttämätön informaation lähettämiseen ja vastaanottamiseen internetin sisällä.

Prosessit itsessään ovat muutoin samanlaiset, mutta VPN (eng. Virtual Private Network) kierrättää verkkoliikenteesi etäpalvelimen kautta sen sijaan, että liikenne menisi suoraan internet-palveluntarjoajan kautta kohdesivulle. VPN-yhteys piilottaa todellisen IP-osoitteesi, sekä sijaintitietosi määritetään olemaan “fyysisesti” siinä maassa, jossa käyttämäsi VPN-palvelin sijaitsee. VPN myös enkryptaa kaiken liikenteen laitteeltasi, eli muuttaa verkkoliikenteesi salaiseksi.

Tämä voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta tämä kryptattu, eli ‘salattu tieto’ siirtyy internetin kautta VPN-palvelimen läpi, jossa se puretaan ja lähetetään edelleen kohteeseensa. Yhteys siis luo tekemällesi verkkoliikenteelle suojatun tunnelin, jonka läpi kukaan ei näe. Voidaankin sanoa, että VPN tekee sinut ikään kuin ‘näkymättömäksi’ internetissä.



Kuva VPN-tunnelista. Katkoviivoilla rajatut laatikot ovat näkymätöntä liikennettä.


On hyvä tietää, että VPN vaikuttaa verkkoyhteytesi nopeuteen, koska liikenne joudutaan salaamaan kierrättämällä se VPN-palvelimen kautta. Myös palveluntarjoajan verkkoyhteyksien laadulla, sekä omalla verkkoyhteydelläsi on vaikutusta siihen, kuinka nopeasti pääset liikkumaan sivustolta toiselle. Mitä kauempana valitsemasi VPN-palvelin on maantieteellisesti todellisesta sijainnistasi, todennäköisesti sitä pidempi ping, eli viive internetyhteydessä myös on.

Tästä syystä kannattaa panostaa palveluntarjoajaan, joka tarjoaa laajan palvelinverkoston, sekä nopeat yhteydet. Tarvittaessa kannattaa myös valita aina läheisin palvelin viiveen minimoimiseksi. Mikäli käytät VPN-yhteyttä Suomessa, on suositeltua siis valita palvelin, joka sijaitsee Suomessa. Kuitenkin tämän päivän tietokoneissa, sekä nopeissa verkkoyhteydessä viive on hyvin pieni, mutta mahdollinen.



Disclaimer: myös tietokoneen iällä, sekä prosessorilla on merkitystä VPN-yhteyden nopeuteen, sillä yhteys vaatii prosessitehoa tietoliikenteen salaamiseksi. Vanhempi tietokone, jolla on vanhempi prosessori, voi kärsiä suorituskyvyn heikkenemisestä VPN käytön aikana. Tämä voi johtaa hitaampaan internet-yhteyteen ja yleisesti hitaampaan käyttökokemukseen.


Muutama turvallinen ja suosittu VPN-sovellus

Siinä missä VPN-palveluntarjoajia löytyy markkinoilta useita, niiden tarjoamien palveluiden, sekä kuukausimaksujen välillä on myös eroavaisuuksia. Usein ns. peruskäyttöön, eli pelkkään verkkosurffailuun tarkoitetulta VPN-yhteydeltä toivotaan nopeutta, turvallisuutta, sekä tietysti verkkoseurannan estoa. Julkisten verkkoyhteyksien kanssa käytettävällä VPN-yhteydellä on hyvä olla myös kill switch -ominaisuus, joka katkaisee internet-yhteytesi automaattisesti, jos VPN-yhteys katkeaa. Pelaamiseen hankitulta VPN-yhteydeltä käyttäjät usein odottavat suojaa palvelunesto-, eli DDoS-hyökkäyksiltä sekä tietomurroilta.


Itse käytän tällä hetkellä NordVPN(*) tarjoamaa Basic-tason VPN-yhteyttä, sillä se on hinta-laatusuhteeltaan yksi suosituimmista VPN-yhteyksistä. NordVPN tarjoamat yhteydet ovat vakaat, sillä palvelimia löytyy yli 6000 kappaletta, yli 100 eri maasta. Mitä useampi palvelin palveluntarjoajalla on, sitä vähemmän ne kuormittuvat, vaikka samanaikaisia käyttäjiä olisi useita. Palvelinpaikkojen suuri määrä usein myös takaa sen, että saat yhdistettyä itsesi sinua lähimpänä olevaan palvelimeen koska vain haluat.

Tietokoneelle ladattavan NordVPN-ohjelman käyttäminen on yksinkertainen, ja VPN-yhteys menee päälle heti, kun käynnistän läppärini. Samalla tilauksella saan VPN-yhteyden myös puhelimeeni, joka täytyy usein toki napauttaa pois päältä, jos haluan katsella ohjelmia kotimaisista suoratoistopalveluista. Jotta saat aktivoitua ostamasi lisenssin myös puhelimeesi, sinun tulee asentaa NordVPN sovellus, joka löytyy App Storesta (IOS), sekä Play-kaupasta (Android).


NordVPN:nän lisäksi muita tunnettuja VPN-palveluntarjoajia ovat mm. kotimaisen F-Securen Freedome, SurfShark, sekä CyberGhost.

Mistä tunnistan turvallisen VPN-palveluntarjoajan?

Hankkiessa sopivaa VPN-yhteyttä, on hyvä tutustua rauhassa eri palveluntarjoajiin, sekä heistä annettuihin asiakasarvosteluihin. Tuskin ostaisit koskaan käytettyä autoakaan ilman, että tutustuisit sen taustoihin tai huoltokirjaan? Henkilökohtaisesti ajattelen VPN-yhteyden olevan kuitenkin yllättävän edullinen sijoitus omaan turvallisuuteeni sekä yksityisyyteeni verkossa: se maksaa kuukaudessa x määrän rahaa, mutta vastavuoroisesti tarjoaa mielenrauhaa päivittäiseen verkkosurffailuun.

Turvallinen VPN-yhteys ei vuoda, eli selaimesi ei paljasta internet-palveluntarjoajalle todellista IP-osoitettasi, eikä myöskään verkkosivuja, joilla vierailet. Mikäli epäilet VPN-yhteytesi vuotavan, voit tarkistaa sen suorittamalla niin sanotun ‘dns / IP leak test’ eli VPN-vuototestin. NordVPN sivuilta löydät kattavat ohjeen testin suorittamiseen!


Syitä miksi kannattaa käyttää VPN:nää

VPN parantaa tietoturvaasi, sekä yksinkertaisesti piilottaa kaiken toimintasi verkossa. VPN-sovellukset ovat usein hyvinkin yksinkertaisia käyttää, eli myös vähemmän teknisesti orientoituneet saavat kyllä nopeasti VPN-yhteyden käyttöönsä. Moni palvelu edellyttää VPN-ohjelmiston asentamisen omalle laitteelle, jolloin usein riittääkin, että napsautat yhteyden päälle ennen kun lähdet surffaamaan verkkoon.


Mikäli käytät julkisia verkkoyhteyksiä kotimaassa tai ulkomailla, VPN on lähes välttämätön suojaamaan toimintasi sekä tietosi verkossa. Julkisten tilojen verkkoyhteydet on tavallisesti nimetty yrityksen nimen mukaisesti, jotta asiakkaat tunnistaisivat oikean verkon johon liittyä. Tästä syystä julkiset tilat ovat otollinen alue hakkereiden luomille vale-hotspoteille, joiden nimet voivat olla lähes identtisiä yritysten omien WiFi-yhteyksien kanssa. On hyvä myös muistaa, että liittyessäsi julkiseen verkkoon, kuka tahansa joka käyttää samaa yhteyttä kanssasi voi nähdä verkkosivut joilla vierailet, sekä tiedonsiirrot jotka on tehty salaamattomina ilman https-yhteyttä.

Disclaimer: On hyvä myös muistaa, ettei mikään VPN-yhteys takaa sinulle 100% anonyymiteettiä verkossa, mutta VPN voi merkittävästi parantaa yksityisyyttäsi ja suojata verkkoliikennettäsi ulkopuolisilta tarkkailijoilta. VPN-yhteys ei myöskään yksinään takaa sinulle tietoturvaa, vaan täydentää verkkoturvallisuuttasi virusturvan-, sekä vahvojen salasanojen rinnalla. Myös tietokoneesi käyttöjärjestelmän pitäminen ajan tasalla on tärkeää.


Älä edes harkitse ilmaista VPN-yhteyttä

Tehdään vielä yksi asia selväksi: älä käytä ilmaista VPN-palvelua, vaikka kuulisit siitä kuinka vakuuttavan myyntipuheen tahansa. Asia jossa en lähtisi ensimmäisenä etsimään ilmaista vaihtoehtoa, on tietoturvani verkossa.

Ilmaisia, sekä kohtalaisesti ruksuttavia VPN-yhteyksiä markkinoilla toki on, mutta usein käyttäjistä kerätyt tiedot myydään eteenpäin mainostajille. Tietosi, sekä verkkoliikenteesi data toimii ikään kuin vakuutena siitä, että saat käyttää ilmaista yhteyttä.

Ilmaisilla VPN-palveluilla on harvoin resursseja investoida yhtä paljon yhteyksien turvallisuuteen, suorituskykyyn, sekä luotettavuuteen, ja ne voivat helposti altistaa sinut sekä laitteesi erilaisille haittaohjelmille. Ilmaiset VPN-ohjelmat ovat usein myös täynnä mainoksia, jotka ilmaantuvat häiritsevästi aina läppärin ruudullesi.

Erityisesti Android-käyttäjien tulee olla tarkkana, sillä Play-kauppa tarjoaa lukuisia ilmaisia, nopeiksi ja luotettaviksi mainostettuja VPN-sovelluksia, jotka usein vaativat käyttöoikeuksia sellaisiin laitteen toimintoihin, joita käyttäjän ei edes tarvitsisi myöntää. Näitä ovat usein esimerkiksi kamera, mikrofoni, sekä tekstiviestit. Tunnetuimmat VPN-palveluntarjoajat myyvätkin minimissään ainakin 2-3 lisenssin myyntipaketteja asiakkaille kerralla, jolloin saat tietokoneesi lisäksi suojattua niin älypuhelimen, kuin tabletinkin.

Edellinen
Edellinen

5 keinoa joilla parannat iPhonesi akunkestoa

Seuraava
Seuraava

Tarvitseeko puhelin erillistä tietoturvaa?