Aloittelijan opas ChatGPT:n käyttöön
Viimeisimmät kolme blogipostausta olen kirjoittanut pitkälti omista intohimon aiheistani, siispä kysyinkin jälleen Instagramin puolella seuraajiltani ehdotuksia tietoteknisistä aiheista sekä -työkaluista, joista olisi mielenkiintoista lukea tai oppia lisää. Yksi ehdotuksista liittyi suuren suosion saavuttaneeseen tekoälysovellus ChatGPT:hen ja sen käyttöön: miten ChatGPT toimii, ja mitä kaikkea sen avulla voi oikeastaan tehdä?
Tekoälystä (eng. artificial intelligence) on käyty keskustelua jo kauan ennen ChatGPT:n tuloa. Kun sovellus julkaistiin virallisesti vuoden 2022 loppupuolella, sen käyttäjämäärät, sekä tekoälykeskustelut eri somekanavissa räjähtivät totaalisesti vuoden 2023 aikana. Tähän päivään mennessä verkkoon on ilmestynyt mitä erilaisempia tekoälykursseja, tutoriaaleja, videoita, artikkeleita, podcasteja, sekä blogipostauksia, joissa käydään läpi tekoälyn toimintaa sekä sen mahdollisuuksia niin tietotyössä, kuin muillakin yhteiskunnan eri aloilla.
ChatGPT teki tekoälyn saavutettavaksi kenelle tahansa käyttäjälle ilman, että sen toimintalogiikasta, saatika monimutkaisista neuroverkoista ja koneoppimismalleista käyttäjän tarvitsisi tietää välttämättä yhtään mitään. Helppokäyttöinen käyttöliittymä, nopea käyttöönotto, sekä mutkaton tapa saada vastaus mihin tahansa esitettyyn kysymykseen. Miksi ihmeessä en käyttäisi tekoälyä?
Mikä työkalu ChatGPT sitten pohjimmiltaan oikein on? Tässä postauksessa pureudutaan ruohonjuuritasolla yhden heittämällä suosituimman tekoälysovelluksen toimintaan, ja sen käyttöönottoon alusta alkaen. Mikäli ChatGPT on jäänyt sinulle vielä tuntemattomaksi työkaluksi, tämän postauksen luettuasi saat varmasti sen toiminnasta hieman paremmin kiinni!
Disclaimer: koska tekoälyn kehitys menee pikajunan lailla eteenpäin, tekstin kirjoitus- ja julkaisuhetkellä käytössäni on ilmainen ChatGPT-3.5 versio heinäkuussa 2024. Tekstissä esiintyvät väitteet perustuvat pitkälti kyseisen version toimintoihin, ellei toisin mainita.
Mistä nimi ChatGPT tulee?
Yhdysvaltalainen tekoälytutkimusta kehittävä OpenAI julkaisi vuoden 2022 loppupuolella ChatGPT -nimeä kantavan keskustelupohjaisen tekoälyn, josta tuli hetkessä jopa sadan miljoonan rekisteröityneen käyttäjän työkalu. Nimi “keskustelupohjainen” (Chat) tulee siitä, että käyttäjä esittää sovellukselle kysymyksiä tai toimintakehotteita, joihin sovellus vastaa käyttäjälle takaisin. Nimen lopussa esiintyvä GPT (Generative Pretrained Transformer) tarkoittaa puolestaan tekoälysovelluksen “aivoja”, eli kielimallia, joka kykenee tuottamaan tekstiä.
Puretaan tämä edellä mainittu GPT osiin. Olet luultavasti kuullut jossain yhteydessä ChatGPT:stä puhuttavan sanalla “generatiivinen tekoäly”. Generatiivisella tekoälyllä (eng. generative artificial intelligence) tarkoitetaan tekoälymalleja, jotka kykenevät luomaan kokonaan uutta sisältöä sen datan perusteella, jota sille on syötetty. Sisällöllä tarkoitetaan tekstin lisäksi myös kuvia, ohjelmakoodia, ääntä, sekä videoita.
Sovellus on koulutettu (“pre-trained”) suurella määrällä verkosta löytyvää dataa. Ja kun puhumme suuresta määrästä dataa, puhumme sadoista biljoonista (tai jopa triljoonista) sanoista. Transformer -vuorostaan tarkoittaa neuroverkkoarkkitehtuuria (eng. tansformer neural network) joka kykenee oppimaan yhteyksiä eri tekstien välillä, kuten mitkä sanat esiintyvät usein yhdessä, sekä niiden suhteita toisiinsa riippumatta siitä, kuinka kaukana sanat ovat toisistaan. Erityisesti syväoppimiseen tarkoitettuja neuroverkkoja (eng. deep neural network) hyödynnetään paljon koneoppimisessa, sillä ne pystyvät käsittelemään suuria määriä dataa, sekä tekemään niistä ennustavia analyyseja. Syöttämällä riittävästi harjoitusdataa, kuten esimerkiksi useita valokuvia koirista, verkko oppii tunnistamaan miltä koiran kuuluu näyttää.
Tämä kielimalli mahdollistaa sovelluksen tekstin tuottamisen, kuvien luomisen- sekä analysoimisen, datan tulkitsemisen, sekä paljon muita kykyjä. On hyvä pitää mielessä, että GPT itsessään ei ole sovellus, vaan pikemminkin teknologia ChatGPT:n takana. GPT-kielimalli on käytössä myös Microsoftin kehittämässä Bing-chatissa.
Nopean tekstintuotannon ansiosta ChatGPT:stä on eniten apua esimerkiksi markkinoinnissa ja sisällöntuotannossa, sekä pitkien tekstien tiivistämisessä. Sovelluksen avulla voidaan suorittaa myös tekstin käännöksiä kokonaan toiselle kielelle, kirjoittaa koodia, tai vaikkapa kysyä ideoita viikon ruokalistalle tai uuteen treeniohjelmaan.
ChatGPT-3.5 / ChatGPT-4 / ChatGPT-4o / ChatGPT-5
Kuten aiemmin jo mainitsin, tekoälytutkimuksen kehitys ei näytä pysähtymisen merkkejä. Myös ChatGPT:stä on tullut jo lyhyen ajan sisällä muutamia edistyksellisempiä versioita:
ChatGPT-3.5 - Ilmainen versio, vapaasti kenen tahansa rekisteröityneen käyttäjän käytettävissä. Kuukausittaisia rajoituksia kyselyille ei ole. Sopii loistavasti myös aktiiviseen käyttöön, mutta heikko monimutkaisten tekstien käsittelyssä. Ei osaa hakea ajantasaista tietoa suoraan internetistä, vaan vastaa kehotteisiin koulutusdatan perusteella. Tarjoaa rajoitetutun määrän prompteja kehittyneemmässä ChatGPT-4o versiossa.*
ChatGPT-4 - Käyttö edellyttää maksullista Plus-lisenssiä. Kykenee monimutkaisemmankin tekstin käsittelyyn, ja osaa ymmärtää jo kielen kontekstia. Kykenee lukemaan dataa suoraan tiedostosta, sekä pystyy hakemaan ajantasaista tietoa myös suoraan internetistä. Käyttäjä pääsee käsiksi myös niihin ominaisuuksiin, joita ilmaisversioissa ei ole: esimerkiksi kuvien luominen DALL-E sovelluksen avulla, sekä taulukoiden ja kaavioiden luominen annetun datan perusteella.*
ChatGPT-4o - Tällä hetkellä viimeisin julkaistu malli. Sisältää samat ominaisuudet kuin GPT-4. Hieman nopeampi kuitenkin verrattuna GPT-4 malliin.*
ChatGPT-5 - Kehitteillä oleva seuraava mahdollinen versio tekoälysovelluksesta
* Lähde: OpenAI
Riskit tekoälyn käytössä
Vaikka keinoälyn hurmio sekä helppokäyttöisyys saattavat helposti viedä meidät mennessään, sen kääntöpuolista, sekä mahdollisista riskeistä on silti hyvä olla tietoinen.
Useimmiten tekoälyn antamat vastaukset näyttävät pikavilkaisulla hyvinkin relevanteilta, mutta myös tekoäly voi toisinaan antaa meille väärää tietoa. Suhtaudu siis aina kriittisesti tekoälyn tuottamiin vastauksiin, erityisesti silloin jos haluat sen tuottavan sinulle faktaperusteista sisältöä, tai auttavan esimerkiksi monimutkaisten laskutoimitusten ratkomisessa. Kokeile vaikkapa kyseenalaistaa ChatGPT:tä laskutoimituksissa, saatat yllättyä saadessasi aivan päinvastaisen vastauksen kuin ensimmäisellä kerralla.
Tekoälyltä on myös mahdollista pyytää tulkkausta kieleltä toiselle, esimerkiksi käännöstehtävissä. Tekoälyn palauttama teksti saattaa sisältää kielioppivirheitä, erityisesti GPT-3.5 versiossa, joka ei vielä ymmärrä täysin kielen kontekstia. Tarkista siis aina oikeinkirjoitus, sekä mahdolliset virheet tekoälyn tuottamasta tekstistä.
Siinä missä ChatGPT laskeutui nopeasti markkinoille, yhtä nopeasti se rantautui myös eri työpaikoille, eikä yrityksillä tästä syystä ole välttämättä ajantasaisia, kirjallisia ohjeistuksia tekoälyn käytölle. Tiimien sisällä saattaa pyöriä hiljainen, ympäripyöreä ohjeistus siitä kuinka tekoälyn kanssa tulee toimia. Niin yksinyrittäjien, kuin suurempien yritysten tekoälykäytäntöjen nyrkkisääntönä voidaan pitää kuitenkin seuraavaa: mitään yrityksen dataa ei anneta tekoälylle, ikinä.
Sivuutin jo aiemmin blogissani asioita, joita en koskaan tekisi tekoälyn kanssa. Yksi niistä on henkilökohtaisen ja sensitiivisen tiedon jakaminen. Käy lukemassa täältä, miksi tekoälylle ei koskaan tulisi syöttää mitään henkilökohtaista tietoa.
Oikein käytettynä tekoäly on kuitenkin loistava apuri, ja se vapauttaa meiltä aikaa muihin tehtäviin. Tekoälyn käytöstä käydään paljon yhteiskunnallista keskustelua tällä hetkellä, ja esimerkiksi tekoälyn luoman sisällön, kuten kuvien oikeuksista ollaan montaakin eri mieltä. Tekoälyn lukutaito tulee puhuttamaan meitä myös tulevaisuudessa, sillä sen tuottamaan tietoon tulisi aina suhtautua kriittisesti. Tekoälyn lukutaidon rinnalla tullaan tarvitsemaan yhä enemmän myös datalukutaitoa.
Näin pääset alkuun
Nyt kun ChatGPT:n toimintalogiikkaan ja sen kykyihin on pureuduttu tarkemmin, lähdetään perehtymään käytännönläheisesti itse työkaluun ja sen käyttöönottoon.
Navigoi itsesi ChatGPT:n sivuille, tai kirjoita selaimen osoiteriviin https://chatgpt.com/
Mikäli et ole vielä rekisteröitynyt palveluun, luo käyttäjätili
Olet laskeutunut keskusteluikkunaan ChatGPT:n kanssa, sitten vaan promptaamaan!
Miten promptaan?
Mitä se promptaaminen oikein on? Promptaamisella tarkoitetaan kehotteiden antamista ChatGPT:lle, eli pyydämme siltä asioita, joita haluamme sen tekevän.
Promptaamisessa pätee seuraava yksinkertainen sääntö: mitä tarkemman kuvauksen tekoälylle annamme, sitä tarkemman vastauksen toivottuun kysymykseen tai kehotteeseen siltä saamme. Ja mitä huonomman kehotteen taas annamme, joudumme tyytymään yhtä huonoon vastaukseenkin. Voit ajatella ChatGPT:lle annettavia prompteja eräänlaisina algoritmeinä: ne ovat yksityiskohtaisia kuvauksia siitä, miten haluamme että tehtävä, tässä tapauksessa kehote, suoritetaan.
Disclaimer: Huomaa, että esimerkiksi googlaamisessa säännöt on täysin päinvastaiset: jo kaksi sanaa riittää usein tuomaan hakutuloksia kysymykseemme.
Harjoitellaan hieman promptaamista! Voit pyytää ChatGPT:ltä esimerkiksi seuraavia asioita:
.. kirjoita lyhyt Instagram-postaus aiheesta kukkien kasteleminen
.. laadi minulle viikon treeniohjelma kuntosalille
Mikäli yllä olevat kehotteet eivät tuoneet haluttua vastausta, kokeile muokata lauseita enemmän spesifimmeiksi. Tämä on usein ensimmäinen asia, jonka moni tekoälyn käyttäjä sivuuttaakin. Promptaamisen kultainen sääntö kuului seuraavasti: mitä enemmän taustatietoa, sekä ohjeita tekoälylle annat, sitä täsmällisemmän vastauksen kehotteesi myös saat. ChatGPT:n tulee ymmärtää, mitä haluat sen tarkalleen ottaen tekevän ja millä tavalla. Alla muutama esimerkki:
.. Olet Instagram-vaikuttaja, jonka erikoisalaa ovat suomalaiset kesäkukat. Kirjoita 100 sanaa pitkä Instagram-postaus aiheesta kesäkukkien kasteleminen hellepäivänä
.. Olen 35-vuotias nainen, painoni on xx ja pituuteni xx. Tavoitteeni on parantaa lihaskuntoa asteittain. Laadi minulle viikoittainen treeniohjelma puolen vuoden ajalle, joka sisältää yhteensä 3 kuntosalitreeniä, ja yhden aerobisen treenin. Anna minulle myös ehdotuksia, kuinka voisin lisätä arkiliikuntaa päiviini.
Jos ensimmäinen vastaus ei ollut täysin sitä mitä odotit, voit luoda vastauksen uudelleen (infinite-merkki) tai muokata kyselyä vieläkin täsmällisemmäksi. Mikäli tulet hyödyntämään ChatGPT:tä paljon tiettyyn käyttötarkoitukseen, voit halutessasi kirjata taustatietoja itsestäsi sovelluksen asetuksiin (Profiili -> Mukauta ChatGPT:tä), jolloin sinun ei tarvitse kirjoittaa niitä aina jokaisella kerralla promptin alkuun.
Harjoitellessasi ChatGPT:n käyttöä, on täysin tavallista että ensimmäiset tekemäsi promptit eivät välttämättä tuota sellaista sisältöä, joka vastaisi lainkaan odotuksiisi. Siksi on hyvä harjoitella rauhassa promptaamista eri sanoilla, jotta työkalun toimintalogiikasta saa kiinni.
Kannattaa myös pitää mielessä, että ilmaisversiossa ChatGPT:n tuottama teksti sisältää huonosti kielen eri vivahteita ja tyylejä, eikä tekstinkäsittelykään välttämättä ole kovin johdonmukaista. Jos haluat hyödyntää tekoälyä tekstintuotossa vaikkapa blogissasi tai Instagram-postauksissasi, ajattele se ennemminkin avustavana työkaluna näissä tehtävissä. Tekoäly ei ajattele kuten sinä, eikä sen toiminta perustu aidolle tietoisuudelle taikka ymmärrykselle. Siksi se ei myöskään voi kuulostaa täysin sinulta, eikä sen toki pidäkään.
Maksullinen Plus-lisenssi antaa käyttöoikeuden kehittyneempiin ChatGPT -versioihin, joissa tekstinkäsittelyä on paranneltu huomattavasti. Jos ilmaisversion käyttäminen käy jossain vaiheessa tylsäksi, tai käytät ChatGPT:tä liki päivittäin erilaisiin tehtäviin, tilauksen päivittämistä kannattaa kokeilla. Plus-jäsenyys on kuukausiveloitteinen, eikä sido sinua liittymään jäseneksi pitkiksi ajoiksi kerrallaan.
Seuraa tekoälyn kehitystä
Tekoäly on tullut jäädäkseen, ja yleisimpien tekoälysovellusten hallitsemista tullaan pitämään yleistaitona työpaikoilla varmasti lähitulevaisuudessa. Yksi hyvä keino pysyä kärryillä tekoälykehityksen myllerryksessä on seurata artikkeleita ja julkaisuja viimeisimmistä tekoälyn tapahtumista. Valitse muutama tekoälyn uutisointiin keskittynyt verkkosivu, ja lue alkuun vaikkapa kerran kuukaudessa läpi, mitä tekoälyn kehityksen saralla on tapahtunut. Loistavia lähteitä ovat esimerkiksi Tech Crunch, ja MarkTechPost. Lisää löydät vaikka googlaamalla hakusanat “artificial intelligence development” tai “artificial intelligence blog”. Halutessasi voit tiedustella näitä myös ChatGPT:ltä, heh! Seurattuasi uutisointia muutaman kuukauden ajan, saat tarkemman kuvan siitä millä aloilla tekoälykehitystä tehdään, ja kuinka nopeasti kehitys oikeasti tapahtuu.
Haluaisitko lukea tekoälystä lisää blogissani? Kommentoi alle, mistä sovelluksista haluaisit oppia lisää!