Älä tee näitä asioita ChatGPT:n kanssa
Tekoälyä valjastetaan vinhaa vauhtia käyttöön niin oppilaitoksissa kuin yrityksissäkin. Voin lyödä vaikka vetoa, ettei tänä päivänä löydy ainuttakaan sosiaalisen median alustaa, jossa alustan käyttäjät eivät joko puhuisi kokemuksistaan tekoälyn kanssa, tai aikomuksistaan ottaa sitä käyttöön viimeistään kuluvan vuoden aikana.
Suosittu ChatGPT, kuten muutkin tekoälymallit toimivat parhaiten silloin, kun niitä osataan käyttää oikein. Jokainen meistä on varmasti kohdannut tekoälyn käytössä erilaisia haasteita, aina epämääräisistä kehotteista useamman eri aiheen sekoittamiseen samassa keskustelussa. Jokaisen uuden työkalun oppiminen ottaa kuitenkin aikansa, ja sama pätee tekoälyn parissa.
Tästä artikkelista löydät yleisimpiä sudenkuoppia ChatGPT:n kanssa, joita kannattaa välttää, jos haluat saada työkalusta varmasti kaiken irti!
Epätarkkojen kehotteiden antaminen
Yksi heittämällä yleisimmistä virheistä ChatGPT:n kanssa, johon jokainen tekoälyn käyttäjä on takuulla ainakin kerran sortunut, on epäselvien sekä ympäripyöreiden kehotteiden antaminen ilman riittäviä taustatietoja. Ennen kehotteen antamista, olisi hyvä miettiä a) kontekstia sen ympärillä, sekä b) pyynnön rajaamista ja täsmällistämistä yhteen tiettyyn aihealueeseen.
Promptaamisen, eli kehotteiden antamisen kultainen sääntö kuuluu seuraavasti: mitä tarkemman kuvauksen tekoälylle annamme, sitä tarkemman vastauksen toivottuun kysymykseen tai kehotteeseen siltä saamme. Ja mitä huonomman kehotteen vuorostaan annamme, joudumme valitettavasti tyytymään yhtä huonoon vastaukseenkin.
Generatiivisen tekoälyn toimintaperiaate perustuu selkeiden ja tarkkojen ohjeiden saamiseen, jotta se kykenee tuottaamaan täsmällisiä vastauksia. Generatiiviset mallit eivät "tiedä" asioita samalla tavoin kuin ihmiset, vaan ne tuottavat vastauksia perustuen tekstin todennäköisyysmalleihin. ChatGPT ei myöskään toimi samalla periaatteella kuin Googlen hakukone, joten täsmällisen kehotteen laatimiseen kannattaa käyttää hieman enemmän vaivaa ja aikaa.
Mikäli hyödynnät ChatGPT:tä säännöllisesti esimerkiksi tietyn aihealueen blogiartikkeleiden, tai muun spesifin sisällöntuotannon laatimiseen, säästät rutkasti aikaa kirjoittamalla uudelleenkäytettäviä, täsmällisiä prompteja etukäteen. Voit personoida ChatGPT:n omiin tarkoituksiisi sen asetuksista kohdassa “Mukauta ChatGPT:tä”, ja lisäämällä taustatietoa itsestäsi, sekä mihin tarkoitukseen tekoälyä pääsääntöisesti käytät.
Lue aiemmin jakamani vinkit tehokkaaseen promptaamiseen ChatGPT:n aloittelijan oppaasta!
Faktojen tarkistamatta jättäminen
ChatGPT tarjoaa ilmaiseksi rajoitetutun määrän prompteja kehittyneemmässä ChatGPT-4o versiossa, joka kykenee hakemaan tietoa suoraan verkosta. Ilmaisversiona pyörivä ChatGPT-3.5 vastaa kuitenkin käyttäjän esittämiin kysymyksiin pelkästään koulutusdatan perusteella, ja tiedon ajantasaisuus loppuukin jo vuoteen 2022.
Kielimalli kykenee oppimaan yhteyksiä eri tekstien välillä, kuten mitkä sanat esiintyvät usein yhdessä, sekä niiden suhteita toisiinsa riippumatta siitä, kuinka kaukana sanat ovat toisistaan. Malli ei kuitenkaan pysty ymmärtämään syvällisesti asioiden merkityksiä tai niiden konteksteja, siispä ChatGPT voi myös tuottaa tekstiä, joka ei pidä lainkaan paikkaansa, tai tieto ei välttämättä ole enää ajan tasalla.
On tärkeää tarkistaa aina faktat tekoälyn tuottamasta tekstistä. 4o-version hakiessa tietoa suoraan verkosta, voit pyytää tekoälyä palauttamaan sinulle myös lähteet, joista tieto on hankittu. Kannattaa myös muistaa, ettei kielimallia ole varsinaisesti kehitetty laskukoneeksi, siispä monimutkaisten matemaattisien laskukaavojen syöttäminen voi toisinaan antaa jopa hullunkurisiakin vastauksia sinulle takaisin.
Et hyödynnä vastausten pituuden rajausta
Liian epätarkkojen kehotteiden antaminen johtaa hyvin usein ympäripyöreiden, pitkien vastauksien saamiseen, joka helposti ajaakin sinut ChatGPT:n limboon, jossa päädyt esittämään useita yksittäisiä tarkennuksia jo aiemmin esittämääsi pyyntöön. Pian huomaatkin, ettet oikeastaan ole varma, mihin kysymykseen halusit alun alkaen apua tekoälyltä.
ChatGPT pyrkii vastaamaan mahdollisimman kattavasti antamaasi kehotteeseen, ellet erikseen pyydä sitä rajaamaan vastauksen pituutta, tai vaadi täsmällistä vastausta tiettyyn kehotteeseen. Tämä johtaa usein myös siihen, että joudut esittämään lisäkysymyksiä, jolloin ChatGPT voi huonoimmassa tapauksessa toistaa jo annettua tietoa eri sananmuodoissa, eli mitään uutta “tietoa” et varsinaisesti tule siltä saamaan.
Tässä tapauksessa on hyvä kokeilla kehotteen täsmällistämisen lisäksi myös vastauksen pituuden rajaamista tiettyyn merkkimäärään, jolloin olennaisen asian poimiminen tekoälyn tuottamasta tekstistä on helpompaa. Vastauksen pituuden rajaamista voit säätää ChatGPT:n asetuksista kohdassa “Mukauta ChatGPT:tä”.
Jos vuorostaan haluat ChatGPT:ltä yhdellä kertaa pidemmän vastauksen, jaottele kehotteesi useisiin osiin, jolloin malli keskittyy jokaiseen osaan yksityiskohtaisemmin. Mikäli olet kuitenkin vahingossa ajautunut yllämainittuun limboon, voit aloittaa myös kokonaan uuden keskustelun ChatGPT:n kanssa.
Henkilökohtaisen tiedon jakaminen
Tekoälyn nopea käyttöönotto eri instituutioissa voi ikävimmässä tapauksessa johtaa siihen, ettei työkalun käytölle muisteta tai osata asettaa yhteisiä eettisiä sääntöjä sekä linjauksia, jotta työkalun käyttö olisi turvallista. Vaikka tekoälyn käyttöönoton pohjimmaisena tarkoituksena olisikin helpottaa tiettyjen työläiden työtehtävien suorittamista, olemme saaneet lukea jo uutisista kuinka henkilötietoja sisältäviä dokumentteja on syötetty ChatGPT:n käsiteltäväksi myös täällä Suomessakin.
Keskustelut joita käyt ChatGPT:n kanssa, eivät lähtökohtaisesti jää koskaan täysin salaisiksi, ainakaan ohjelman ilmaisissa versioissa. ChatGPT:n asetuksista on kuitenkin mahdollista valita, ettei syöttämääsi dataa käytetä tekoälyn treenaamisessa. Olemme kaikki varmasti samaa mieltä siitä, ettei tämä kuitenkaan ole ratkaisu siihen, että sille voisi antaa mitä tahansa tietoa vailla huolen häivää. Ethän muutenkaan jakaisi huolettomasti vaikkapa luottokorttitietojasi taikka pankkitunnuksiasi verkossa?