5 keinoa joilla tunnistat huijausviestin

Huijausviestien määrä niin sähköposteina, tekstiviesteinä, kuin yhteydenottoina sosiaalisessa mediassa on tänä päivänä yllättävänkin yleistä. Viestien aitoutta voi toisinaan olla haastavaa tunnistaa, jolloin saatamme päätyä epähuomiossa klikkaamaan linkkejä, tai jakamaan sellaisia henkilökohtaisia tietoa itsestämme, jota ei missään tapauksessa kannattaisi. Suurten yritysten, esim. Paypal ja Netflix nimissä lähetetyt viestit ovat melko yleisiä, ja nopealla vilkaisulla hyvinkin aidon näköisiä. Huijausviesteissä toistuvat usein kuitenkin samat piirteet ja kielen vivahteet, ja viestit sisältävät myös usein paljon kirjoitusvirheitä.

Tässä muutamia keinoja joilla tunnistat, onko saamasi yhteydenotto mahdollisesti huijaus!

  1. Tarkista aina lähettäjän sähköpostiosoite: millaisesta lähettäjän osoitteesta viesti tulee? Tuleeko viesti täysin erinimiseltä lähettäjältä, kuin yritys on? Joskus viesti on saatettu otsikoida näyttämään siltä, että se tulee oikean yrityksen osoitteesta (alkaen noreply @ yrityksen nimi . com), ja viestin sisältö saattaa käyttää tismalleen samaa ulkoasua (fontit, värit), kuin alkuperäinen yritys käyttää. Lähettäjän sähköpostissa voit kuitenkin nähdä usein jotain erikoista, kuten tuplakonsonantteja, väliviivoja, tai pisteitä.

    Mikäli epäilet viestin lähettäjää, käy vierailemassa selaimesi kautta (Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä päästäksesi sivuille!) yrityksen sivuilla, ja tarkista mistä osoitteesta he lähettävät viestejä asiakkailleen. Lisääntyneiden huijausviestien myötä yhä useampi yritys on lisännyt verkkosivuilleen tiedon sähköpostiosoitteesta, joilla he yrittävät tarvittaessa tavoittaa asiakkaitaan.

  2. Pyytääkö lähettäjä sinua jakamaan henkilökohtaista tietoa itsestäsi? Tilitietoja, korttitietoja, henkilötunnuksia, sosiaalisen median palvelun tunnuksia. Älä koskaan jaa mitään edellä mainituista tiedoista eteenpäin.

  3. Pyytääkö lähettäjä sinua avaamaan linkkejä, jotka on liitetty viestiin? Viestin sisältöön on voitu upottaa useita eri linkkejä, joita sinua pyydetään klikkaamaan, jotta pääset suorittamaan jonkin tärkeän toiminnon, tai vaikkapa lataamaan dokumentin. Tuplavarmista aina kaikki linkit, jotka viestissä esiintyvät. Siirrä hiiren kohdistin linkin päälle, jolloin käyttämästäsi selaimesta riippuen ikkunan tai hiiren kohdistimen alareunaan tulee näkyviin koko URL-osoite, jonne linkki sinut vie. Jos linkin osoite ei vastaa yrityksen omaa URL-osoitetta, on parempi jättää avaamatta sitä.

  4. Onko viestin sävy uhkaileva, ja pyydetäänkö sinua toimimaan mahdollisimman ripeästi? Varoittaako viesti mahdollisesti sinua siitä, että tietosi ovat vuotaneet, tai tunnuksillasi on huomattu epätavallista liikennettä? Tyypillinen esimerkki huijauksista on painostava sekä uhkaileva äänensävy.

    Tyypillisessä tapauksessa tietojenkalastelijat väittävät esimerkiksi sosiaalisen median tilisi olevan uhattuna, ja pyytävät vaihtamaan tilisi salasanan mahdollisimman pian viestissä olevan linkin avulla. Näissä tapauksissa kannattaa pysyä kuitenkin rauhallisena. Jos päätät vaihtaa salasanan, tee se turvallisesti siirtymällä yrityksen omille sivuille selaimen hakukoneen kautta.

  5. Kuulostaako viesti liian hyvältä ollakseen totta? Oletko voittanut arvonnassa, johon et välttämättä muista edes osallistuneesi, mutta palkinto kuulostaa kuitenkin siltä, jota olet aina toivonut? Tällaiset viestit ilmaantuvat yleensä sosiaalisen median profiileihimme, mutta näitä voit huomata saapuvaksi myös sähköpostiisi. Viesteissä usein pyydetään täyttämään tili- tai korttitietoja, jotta palkinto voidaan maksaa tilillesi. Huijausviestien osalta on hyvä muistaa vanha tuttu sanonta: mikä usein kuulostaa liian hyvältä, tuskin koskaan on kuitenkaan totta.

Edellinen
Edellinen

Näin lataat puhelimesi turvallisesti lentokentällä

Seuraava
Seuraava

Kuinka saat Chromen häiritsevät sivustoilmoitukset poistettua?