SANNI NURMELA

View Original

Mitä tulee ottaa huomioon, kun hankit ulkoista näyttöä?

Ulkoisen näytön hankkiminen voi ensikertalaiselle olla hikikarpaloita pintaan nostattava kokemus, joskin ei kuitenkaan mahdoton tehtävä. Näyttöihin liittyvä termien viidakko ei välttämättä kerro nopealla vilkaisulla käyttäjälle yhtikäs mitään, mutta ovatkin itse asiassa koko ostoprosessin olennaisin asia.

Päättäessäsi investoida ulkoiseen näyttöön, pelkän budjetin lisäksi olisi hyvä tarkastella myös niiden teknisiä ominaisuuksia, ja kuinka ne vaikuttavat lopulliseen käyttökokemukseen. Teknisistä ominaisuuksista ymmärtäminen auttaa varmistamaan, että näyttö vastaa varmasti käyttötarpeitasi ja toimii optimaalisesti esimerkiksi läppärisi kanssa.

Tässä oppaassa kerron sinulle keskeisimmät termit jotka liittyvät ulkoisiin näyttöihin, sekä paljastan muutamia vinkkejä, kuinka valitset juuri sinun käyttötarkoitukseesi sopivan monitorin!


Mihin käyttötarkoitukseen näyttö hankitaan?

Onko tavoitteesi päästä irti pienellä näytöllä tihrustamisesta, saada parempi pelikokemus, vai kenties nauttia elokuvista korkealla kuvanlaadulla?

Vastaako yksi suurempi näyttö, vai kaksi pienempää näyttöä mieltymyksiisi paremmin?

Näyttövalinta riippuu pitkälti sen käyttötarkoituksesta, mutta myös henkilökohtaisista mieltymyksistäsi. Eri näyttövariaatioilla ovat omat etunsa eri tilanteissa, ja merkityksellisemmät tekijät tulevatkin esille paneelityypin valinnassa, virkistystaajuudessa, sekä tietysti hinnassa.

Paneeli on yksi näytön keskeisimmistä tekijöistä, sillä se vastaa kuvan tuottamisesta ruudulle. Paneelin tekniikka vaikuttaa kuvanlaadun tarkkuuteen, sekä määrää, kuinka tarkasti näyttö toistaa vaikkapa erilaiset värit.

LCD-NÄYTTÖ

Valtaosa yleisimmistä näytöistä hyödyntää LCD-teknologiaa, jossa näytön pikselit eivät tuota täyttä valoa, vaan paneeli tarvitsee taustavalaistusta niiden lisäksi. LCD-näyttöjen tärkeimmät alalajit ovat TN, IPS ja VA -paneelit.

TN-paneeli

TN-paneeli on yksi yleisimmistä näyttöteknologioista, mutta ei kuitenkaan aivan laadukkaimmasta päästä. Paneelityyppi on suosittu erityisesti pelaamisessa, sillä sen etu on nopea vasteaika, eli näyttö reagoi nopeasti tietokoneelle annettuihin komentoihin. Värien tarkkuus on kuitenkin huomattavasti haaleampaa, sekä kuvan laatu epätarkkaa verrattuna muihin paneelityyppeihin, jotka tekevätkin TN-paneelista yhden edullisimmista vaihtoehdoista budjettiratkaisuihin.

IPS-paneeli

IPS-paneelit tarjoavat TN-paneelia huomattavasti paremman värien tarkkuuden ja syvyyden, minkä vuoksi ne ovat paljon käytettyjä esimerkiksi graafisessa työssä, kuvankäsittelyssä ja muissa sovelluksissa, joissa värien oikeellisuus on tärkeää. IPS-paneelit ovat tämän hetken ostetuin paneelityyppi toimistotyöhön, ja yleistyvät yhtä lailla myös pelaajien keskuudessa.

VA-paneeli

VA-paneeli sijoittuu väritoistoltaan TN-paneelin ja IPS-paneelin väliin. Hinnaltaan se on IPS-paneelia hieman edullisempi vaihtoehto, eivätkä ne ole yhtä yleisiä edellä mainittuihin paneeleihin verrattuna. VA-paneelien erikoisuus tulee niiden korkeassa *virkistystaajuudessa, ja moni valmistaja hyödyntääkin teknologiaa erityisesti pelaamiseen tarkoitetuissa näytöissä.

*Virkistystaajuudella tarkoitetaan sitä, kuinka monta kertaa sekunnissa näytölle päivittyy uusi kuva. Tavallisen, toimistotyöhön tarkoitetun näyttöpaneelin virkistystaajuudeksi riittää 60 hertsiä (Hz). Pelinäytöiksi luokitelluissa näytöissä suositellaan 120 Hz - 240 Hz pelikokemuksen parantamiseksi.


OLED-NÄYTTÖ

OLED-paneelien tekniikassa jokainen näytöllä esiintyvä pikseli tuottaa oman valonsa, eikä erillistä taustavalaistusta tällöin tarvita. Tämän ansiosta esimerkiksi näytöllä esiintyvät mustat värit ovat syvää mustaa, sillä pikselit voidaan sammuttaa pois päältä silloin, kun niiden ei tarvitse tuottaa valoa. OLED-teknologia tarjoaa parhaan mahdollisen värintoiston ja värien kontrastin, ja paneelit ovatkin erinomaisia mm. editoinnissa, videoiden katselussa, sekä huipputason pelaamisessa, sillä erilaiset heijastumat näytöllä vähenevät merkittävästi. Paneelien erinomaisuus näkyy toki myös niiden hintalapuissa, joskin hinnat ovat tulleet jo hieman alaspäin teknologian yleistyessä.

Miksi kannattaa kiinnittää huomiota paneelityyppiin? Paneelityyppiin kannattaa kiinnittää huomiota, koska se vaikuttaa merkittävästi näytön kuvanlaatuun, käyttökokemukseen sekä sopivuuteen eri käyttötarkoituksissa. Paneelityypit eroavat toisistaan monilla tärkeillä ominaisuuksilla, kuten kontrastilla, värintoistolla, katselukulmilla, ja vasteajalla, joten oikean paneelin valitseminen varmistaa parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarpeidesi mukaan.


Kuinka yhdistää läppäri ulkoiseen näyttöön?

Seuraavana yksi ehkä olennaisimmista kysymyksistä, joka kannattaa selvittää ennen näytön ostamista: kuinka saat ylipäätään kytkettyä sen läppäriisi?

Jos hankit ulkoisen näytön läppärisi tueksi, HDMI ja DisplayPort ovat yleisimmät liitäntätyypit, joilla kytkentä näyttöjen välille onnistuu. Myös USB-liitäntä on joissain tietokoneissa mahdollinen. Liitäntää varten tarvitset yhteensopivan kaapelin, joka usein myydään ulkoisen näytön mukana.

Liitäntöjen välillä on kuitenkin teknisiä eroja, jotka vaikuttavat suorituskykyyn, kuvan- ja äänenlaatuun, sekä virkistystaajuuteen. Liitäntään käytettävällä piuhalla on siis vaikutusta myös näytön toimintaan erityisesti silloin, jos monitori on paljon käytetty esimerkiksi pelaamisessa. Tarvittaessa voit yhdistää kannettavan tietokoneesi telakan avulla ulkoiseen näyttöön, jos läppärisi ei tue yhteensopivia portteja monitorin kanssa.

HDMI ja HDMI 2.0 -liitännät ovat hyviä perusliitäntöjä, jotka tulevat lähes jokaisessa läppärissä oletuksena mukana. Perinteiseen toimistotyöskentelyyn HDMI on enemmän kuin riittävä.

DisplayPort-liitäntä tukee korkeampia resoluutioita ja virkistystaajuuksia kuin HDMI, ja siksi sitä suositellaan erityisesti modernin pelaamisen ja ammattikäytön tarpeisiin, jossa tarvitaan suurempaa kaistanleveyttä. Kaistanleveys määrää sen, kuinka paljon tietoa (kuvaa tai ääntä) kaapeli voi siirtää tietyssä ajassa, ja kuinka laadukkaasti ja nopeasti siirto tapahtuu. DisplayPort-liitännästä löytyy useita versioita, tunnetuimpia niistä ovat 1.4, sekä 2.0.

Mikäli läppärisi on uudempi MacBook, löytyy niistä sisäänrakennettu Thunderbolt-portti. Thunderbolt-portti voi siirtää dataa, videota ja ääntä yhdellä kaapelilla, joka tukee myös nopeaa tiedonsiirtoa.


Näytön koko ja resoluutio

Paneelityypin, sekä yhteensopivuuden lisäksi myös resoluutioon on hyvä kiinnittää huomiota. Resoluutiolla tarkoitetaan näytöllä näkyvän kuvan tarkkuutta, eli kuinka monta pikseliä näytöllä on sekä vaaka-, että pystysuunnassa. Mitä suurempi resoluutio, sitä tarkempi ja yksityiskohtaisempi kuva on, ja sitä lähempänä voit istua näyttöä ilman kuvanlaadun heikkenemistä tai silmien rasitusta.

Yksi eniten käytetyistä resoluutioista on Full HD (FHD) (1920x1080), joka on usein paras valinta pienemmille näytöille (24”) ja sopii hyvin yleiskäyttöön esimerkiksi toimistotyössä. FHD toimiikin resoluutiona edullisimmilla näytöillä, ja on usein houkutteleva juuri hintansa puolesta.

Suuremmilla näytöillä (27” ylöspäin) tarvitaan usein korkeampi resoluutio, jotta kuva pysyy mahdollisimman terävänä. QHD (Quad HD), eli 2K-näytöt ovat resoluutiona (2560x1440). Suurempi resoluutio tekee kuvasta terävämmän ja yksityiskohtaisemman, mutta luonnollisesti vaatii myös enemmän tehoja tietokoneelta. QHD tasapainottelee hintatasollaan Full HD ja UHD näyttöjen välillä.

UHD (Ultra HD), eli 4K nimellä kutsutut näytöt (3840x2160) tarjoavat huomattavasti enemmän yksityiskohtia suuremmilla näytöillä. 4K näytöt ovat usein ammattikäytössä esimerkiksi graafikoilla, mutta ne yleistyvät kovaa vauhtia myös pelikäytössä. Mikäli hankit UHD-näytön pelikäyttöön, tai muuhun vaativaan toimintaan, on hyvä muistaa, että tarvitset riittävän tehokkaan näytönohjaimen, sekä liitännän (HDMI tai DisplayPort) tukemaan 4K-resoluutiota, Esimerkiksi useimmat läppärit tukevat Full HD -resoluutiota, joten ne eivät välttämättä pysty hyödyntämään ulkoisen 4K-näytön koko potentiaalia.

Ultrawide eli kaarevat näytöt lähtevät usein 30” ylöspäin, ja ovat hiljattain kasvattaneet suosiotaan myös toimistokäytössä. Ultrawide-näytöissä voi olla sekä FHD, QHD- että 4K-versioita, ja niiden resoluutio ilmoitetaan usein lisäämällä W-kirjain, tai sana “ultrawide” resoluution nimeen.


Mitä ulkoinen näyttö maksaa?

Ulkoisten näyttöjen hinnat pyörivät melko laajalla skaalalla, aina 100-10 000 euron välillä, ja niiden hintaan vaikuttavat kaikki edellä luetellut ominaisuudet. Mitä parempi väritarkkuus, nopeampi virkistystaajuus, tai suurempi resoluutio näytöllä on, sitä korkeampi hintalappu tuotteessa myös usein on. Valtaosa markkinoilla olevista OLED-näytöistä pyörii yhä tuhansissa euroissa.

Optimaalisin kuvanlaatu saavutetaan, kun panostat laadukkaaseen paneeliin, ja säilytät näytön tuumakoon ja resoluution tasapainossa keskenään. Pienet näytöt eivät myöskään tarvitse mahdottoman suurta resoluutiota.

Suositut yhdistelmät kuten 4K-resoluutio ja IPS-paneeli takaavat tarkan kuvan sekä värientoiston, mutta myös QHD-, sekä IPS-yhdistelmä on yksi tämän hetken yleisimmistä vaihtoehdoista, sillä se sopii monipuolisesti niin pelaamiseen, videoiden katseluun, kuin toimistotyöskentelyynkin. Hinnat edellä mainittujen yhdistelmien kanssa lähtevät usein 300 eurosta ylöspäin, ja suositut tuumakoot näytöillä ovat useasti 27” tai tätä suurempia.

Mikäli etsit kuitenkin budjettivaihtoehtoa, Full HD ja IPS -yhdistelmä voi olla hyvä ratkaisu noin ~200 euron hintaluokassa. Edullisempien näyttöjen tuumakoot pyörivät usein 24-27” välillä.

Kaarevissa näytöissä kannattaa panostaa aina suureen tuumakokoon pienemmän sijasta, vaikka markkinoilta löytyykin myös 27” kaarevia näyttöjä. Suuremmat näytöt (34” ja tätä isommat) vähentävät huomattavasti reunojen vääristymistä, sekä parantavat näytön kokonaisvaltaista kokemusta.


Mikäli tietokoneen äärellä istuminen haukkaa leijonan osan päivittäisestä ajastasi, on päivän selvää panostaa laadukkaaseen näyttöön. Kalliimmatkin näytöt maksavat nopeasti itsensä takaisin, sillä silmien rasitus vähenee huomattavasti, kun näytön tuottama kuvalaatu on tarkka, ja pystyt katsomaan sitä sopivalta etäisyydeltä pitkiäkin aikoja ilman turhaa päänsärkyä. Etsiessäsi sopivaa näyttöä omiin tarpeisiisi, käytä riittävästi aikaa hintojen vertailuun, sekä teknisiin ominaisuuksiin perehtymiseen, sillä ainoastaan tällöin voit arvioida saatko oikeasti vastinetta rahoillesi.